Het verhaal van... Bert

Het verhaal van... Bert

“Kende gij mijn maatje Bert, hij werkte op de verbandplaats in Potocari bij Dutchbat III?” Gerard, veteraan van de Militaire Administratie vroeg dat op Veteranendag 2016 bij de stand van de Landelijke Vereniging Veteranen Geneeskundige Dienst (LVVGND) en Buddy Support. Twee weken later zat ik, Willem, aan de koffie met Limburgse vlaai met Bert.

Bert was jaren ernstig ziek en daardoor zijn contacten met zijn buddy’s van de verbandplaats verloren gegaan. In zijn kamer in het verzorgingshuis vertelde hij samen met zijn vrouw zijn verhaal van jaren ernstig ziek zijn en nu gekluisterd aan een rolstoel met allerlei ongemakken. Bert zit vol verhalen en strijdlust.

Ook ik was onderdeel van Dutchbat III en kende Bert vaag. Het credo van Dutchbat III is “VOOR ALTIJD VERBONDEN”. Dus dat telt. Binnen twee weken heb ik buddy’s van hem kunnen opsporen. En nog voor er een maand voorbij is, laat Bert me weten dat diverse afspraken gemaakt zijn met oude manen om elkaar te ontmoeten. Voor hem betekent dit zo veel. Weer kunnen praten over die tijd, de dingen die je samen mee gemaakt hebt. Hij is blij en emotioneel.


Veteranendag in de Ridderzaal

2017 breekt aan en via de LVVGNKD hebben we kunnen regelen dat Bert de Veteranendag mee kan maken in de Ridderzaal en bij de medaille uitreiking op het Binnenhof kan zijn. Bij het defilé zit hij voor de tribune met genodigden en naast het podium met de Koning, de minister-president en minister van Defensie
Op het Malieveld verteld hij hoe blij hij is en ontmoet hij de maten van Dutchbat III die meegelopen hebben in het defilé. Voor hem een emotionele dag en hij laat weten me hoe blij hij is.

Helaas is Bert zijn lichaam zwakker dan zijn wil om te leven. Een paar maanden na de Veteranendag heeft hij ons verlaten.
 Op verzoek van hem en zijn vrouw hebben we, samen met veteranen van Dutchbat III, hem begeleid op zijn afscheid. Een prachtig persoon en buddy heeft ons verlaten, maar zijn buddy’s zijn trots op wat we voor hem hebben kunnen betekenen.

Ik heb dit graag voor Bert gedaan en het was een emotionele reis voor iedereen. “VOOR ALTIJD VERBONDEN”.

Hé Geneeskundige Troeper, delen is tof!

Contact

Regiment Geneeskundige Troepen
t.a.v. de Regimentsadjudant

Postbus 650
3850 AR Ermelo

+31 (0)6 221 161 07

Historische verzameling Militair Geneeskundige Dienst KL

Korporaal van Oudheusdenkazerne
Noodweg 37
1213 PW Hilversum

+31 (0)35-5774201

Klik op de banner voor vacatures binnen het interessegebied 'verzorging, gezondheid en geneeskunde'

Werken bij Defensie

Alle rechten voorbehouden | Copyright © Regiment Geneeskundige Troepen

website gerealiseerd door:

Woosh Webdesign