De Sunset March

De Sunset March

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Deze actie had tot doel zowel de verkeersbrug, als de spoorbrug in de spoorlijn Arnhem - Nijmegen te veroveren. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.

Om 15:00 in de middag van 20 september 1944 ondernamen parachutisten van het 3e bataljon van 504 Parachute Infantry Regiment (PIR) van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie (82 Airborne) onder leiding van majoor Julian Cook de oversteek in 26 canvas bootjes. 504 PIR werd ondersteund door 307 Airborne Engineer Battalion, 376 Parachute Field Artillery Battalion 82 Airborne in samenwerking met 505 Para Infantry Guards Armoured Division. Van de 260 man in de eerste oversteek raakte ongeveer de helft gewond of werd gedood. Tijdens deze aanval verloren 48 man aan geallieerde zijde het leven, maar het doel werd wel bereikt. ’s Avonds waren zowel de verkeers- als de spoorbrug in geallieerde handen en was de weg vrij voor het Britse 30e Legerkorps. Helaas kwam deze actie te laat om de Britse 1e Luchtlandingsdivisie bij Arnhem te ontzetten.

Lichten

De verlichting van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.
Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.

Veteranen van verschillende nationaliteiten hebben de Sunset March al gelopen, vaak vergezeld door belangstellenden. Iedere veteraan is welkom om de Sunset March te lopen en kan zich aanmelden op de aanmeldpagina voor een gewenste datum. Inschrijven door belangstellenden kan achterwege blijven. Alleen de “veteraan van de dag” schrijft zich in.

Verbinden van heden en verleden

Zoals eerder aangegeven in 2019 bestaat het Regiment Geneeskundige Troepen 150 jaar. In die periode zijn er 71 leden van het regiment gesneuveld op 53 verschillende dagen. Op de betreffende 53 data zal een veteraan van het Regiment de Sunset March lopen. Op deze manier wordt de tweede doelstelling van de Sunset March, het verbinden van het heden met het verleden, gestalte gegeven (zie Regimentsaanwijzing tijdelijke aard nr. 2018-03). Ook u kunt zich hiervoor opgeven. Meelopen op een andere datum dan de data aangegeven in de Regimentsaanwijzing kan ook.
Ga naar de site van de Sunset March en klik op “uitleg”. U kunt dan lezen hoe u zich aan kunt melden als veteraan van de dag. U kunt zich ook dagelijks aansluiten bij de veteraan van de dag die de Sunset March loopt. Aanmelden hiervoor is overbodig.

Meer informatie: www.sunsetmarch.nl

Foto: Jacqueline van den Boom

Hé Geneeskundige Troeper, delen is tof!

Contact

Regiment Geneeskundige Troepen
t.a.v. de Regimentsadjudant

Postbus 650
3850 AR Ermelo

+31 (0)6 221 161 07

Historische verzameling Militair Geneeskundige Dienst KL

Korporaal van Oudheusdenkazerne
Noodweg 37
1213 PW Hilversum

+31 (0)35-5774201

Klik op de banner voor vacatures binnen het interessegebied 'verzorging, gezondheid en geneeskunde'

Werken bij Defensie

Alle rechten voorbehouden | Copyright © Regiment Geneeskundige Troepen

website gerealiseerd door:

Woosh Webdesign