150 Jaar Regiment Geneeskundige Troepen

In 2019 bestaat het Regiment Geneeskundige Troepen 150 jaar. In het kader van dit jubileumjaar worden diverse activiteiten ontplooid.
De Sunset March is een dagelijkse eerbetoon aan de geallieerden die Nederland bevrijd hebben. Vlak bij de plek waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen de “Waalcrossing” uitvoerden ligt sinds 2014 de Nijmeegse stadsbrug “De Oversteek”.  Deze brug heeft 48 paar lichtmasten, analoog naar het aantal militairen die sneuvelden tijdens de rivieroversteek actie in 1944. Bij zonsondergang worden deze lichtmasten paar voor paar, na elkaar ontstoken in een traag marstempo. Sinds 19 oktober 2014 loopt iedere avond een veteraan (“De veteraan van de dag”) mee in het tempo waarin de lichten aangaan.
De initiatiefnemers van de Sunset March herdenken op deze wijze niet alleen het offer die de geallieerde militairen gebracht hebben om ons te bevrijden, tevens willen zij “een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid” (Citaat van de website: www.sunsetmarch.nl


Het Regiment wil in haar jubileum de eigen gesneuvelden, 71 in totaal, eren door op hun sterfdag een lid van het Regiment de Sunset March te laten lopen. Omdat een aantal militairen van het Regiment op dezelfde dag sneuvelde (zie bijlage 2) zal het Regiment in 2019 op 53 dagen (zie bijlage 1) de Sunset March gaan lopen. Op deze manier wordt respect betuigd aan het offer van ons Regimentslid, dragen we bij aan de doelstelling van de Sunset March en geven we zichtbaar invulling aan een stuk Credo van de Koninklijke Landmacht: “Wij eren onze gesneuvelden en zorgen voor onze gewonden. Verbonden met onze voorgangers, zijn veteranen ons voorbeeld”.

 

<< Klik hier voor de Regimentsaanwijzing betreffende deze SunsetMarch >>